Mikropauser

Mikropauser

Ett vanligt råd man får för att minska stressen på sin arbetsplats är att ta korta men regelbundna pauser. Vanligtvis innebär det att man ska ta en paus på fem minuter per 45 till 60 minuter. Men vad hände egentligen med de ännu kortare avbrotten, de så kallade mikropauserna?

En stor del av den stress vi upplever kommer sig av att musklerna tröttas ut. När muskeltröttheten inträder fungerar musklerna inte längre på ett optimalt sätt. De behöver vila lite för att återhämta sig innan de kan göra ett bra jobb igen. De flesta av oss förstår säkert att det är viktigt att musklerna får rätt mängd återhämtning vid rätt tidpunkt. Musklerna återhämtar sig väldigt snabbt när muskeltröttheten inte har hunnit gå särskilt långt. De återhämtar sig däremot betydligt långsammare när nivån av utmattning i musklerna är högre.

Varför bör man ta mikropauser?

När musklerna har hunnit bli ordentligt trötta behöver de en ganska lång tid för återhämtning. Att återhämta sig regelbundet från lindrig muskeltrötthet tar inte mer än ungefär 10 sekunder åt gången, medan det kan ta upp till flera timmar att återhämta sig från svårare muskeltrötthet. Det är därför återhämtningstiden efter ett rejält träningspass är så pass lång.

En lösning för att minska muskeltröttheten är att ta mikropauser. En mikropaus är en extremt kort paus på ungefär 5 till 10 sekunder. Dessa pauser bör tas var fjärde eller var tionde minut när du gör samma rörelser upprepade gånger eller sitter i en stilla sittande position. Dessa mikropauser låter musklerna slappna av och återställer blodflödet i kroppen. Mikropauser är en mindre förändring i ditt arbetssätt som låter dig ha olika ställningar och ögonfokus. Det du ska göra under en mikropaus är följande:

  • Titta bort från det du jobbar på
  • Låt armarna hänga på sidorna om kroppen, luta dig tillbaka och låt axlarna koppla av
  • Peka händerna mot golvet och skaka handlederna