Träna till vardags

Träna till vardags

För det mesta är viljan att träna större än drivet att gå till gymmet. Även om man har tänkt komma igång kan det vara svårt att få till det i vardagen. Tiden finns inte under dagarna och eftermiddagen kantas av allt annat i tillvaron. Dock kan man inkludera träningen i vardagen på enkla och smidiga vis. Det behöver faktiskt inte krävas en timmes fritid för att få lite motion! Ofta räcker det med mindre förändringar för att göra stor skillnad. Det faktum att vi sitter still allt mer börjar närma sig en folksjukdom och det går redan att se effekten av att vi blivit mer passiva. Förvisso blir man inte en muskulös och vältrimmad gymnast bara av att promenera en stund varje dag men syftet är inte att alla skall bli gym-rävar och elitsimmare. Det handlar om att få igång kroppens naturliga omsättning. ”Den som inte tar sig tid att träna får ta sig tid att vara sjuk.” Något hårt formulerat men inte osant.

Hur kommer jag igång?

Det är inte dyrt eller kostsamt att röra sig. Det behöver inte ens ta någon större tid. När man väl kommit in i tänket är vardagsträning någonting som kan inkluderas i det mesta. Allt från att resa sig på tå några gånger till att bära matkassarna från affären istället för att ta bilen räknas. Att välja trappor istället för hiss är ett utmärkt exempel men för den som vill inkludera ytterligare några moment kommer här tips som kan innebära stora förändringar över tid.

 • Smygträna innan frukost
  Några knäböj eller utfall är en bra start på dagen! Här sätter du igång kroppen efter natten och ser till att alla funktioner vaknar. Sätt väckarklockan på 5 minuter och ge dig hän åt träningen innan du går till köket. Varför inte göra några armhävningar i väntan på att kaffet skall bli klart?
 • Trapporna
  Bor du i en lägenhet med trappor har du en utmärkt träningspotential på väg till jobbet. Är du i god tid kanske du hinner gå upp och ner två gånger?
 • Lunchpromenad
  När du har lunch är en promenad en utmärkt aktivitet. Cyklar du till jobbet kan du ta dig ganska långt under mattimmen. Detta sätter igång förbränningen och minskar tröttheten.
 • Gymmet
  Om du har tid, hinner och vill kanske ett träningspass efter jobbet är tänkbart? Ju mer vi rör oss desto enklare är det att göra mer! Nu finns flera gym som har öppet sent på kvällen för den som vill göra en insats för sin kropp och hälsa.