Yogaformer

Yogaformer

Det finns många olika former av yoga, där vissa är vanligare i vår del av världen än andra. Här kikar vi närmare på några av de vanligaste yogaformerna.

Ashtangayoga

Ashtangayogan grundar sig på en gammal yogafilosofi, men har blev populär i väst först på 70-talet, genom Pattabhi Jois. Det är en yogaform som följer en specifik sekvens av ställningar och på sätt och vis liknar vinyasayoga, som du kan läsa om längre ner, på så sätt att båda formerna kopplar rörelserna till andningen.

Bikramyoga

Bikramyogan grundades för ungefär 30 år sedan av en indisk man vid namn Bikram Choudhury. Yogaklasser som ägnar sig åt bikramyoga äger rum i rum som är artificiellt uppvärmda. Det gör att du svettas mycket medan du jobbar dig igenom de 26 olika ställningarna. Bikramyogan är lite kontroversiell eftersom upphovsmannen har varumärkesskyddat sin yogasekvens och har stämt yogastudios som kallar sig själva Bikram men inte lär ut ställningarna på exakt samma sätt som han påstår att de borde göra. Det är trots detta en av de mest populära yogaformerna och det är därför enkelt att hitta en bikramklass.

Hathayoga

Hathayoga kallas alla sorters yoga som lär ut fysiska ställningar. Nästan alla yogaformer som utövas här i västvärlden är så kallad hathayoga. När en klass kallar sig för hathayoga innebär det vanligtvis att du först får en lite lättare introduktion till de mest grundläggande yogaställningarna. Du kanske inte ens blir svettig under din första hathayogaklass, men du kommer ändå att känna dig längre, rörligare och mer avslappnad när du beger dig hemåt.

Vinyasa

Vinyasa betyder någonting i stil med “att positionera sig på ett speciellt sätt”. Vinyasaklasser kännetecknas av sin flytande, rörelseintensiva utövning. De lärare som lär ut vinyasayoga koreograferar sina elever att röra sig mjukt från ställning till ställning, och spelar ofta musik. Om du inte vill utöva yoga som går på rutin och gillar att testa dina gränser, kan vinyasa var precis vad du letar efter.